...egyszerűség, szépség, teljesítmény...

hu  en

Bemutatkozás

 

Az ember teljesítménye véges és csekély egy gépéhez képest. Ezért rendkívül fontos, hogy az emberi erővel hajtott rendszereket könnyűre és hatékonyra tervezzék, hogy minél nagyobb hatásfokon „üzemelhessenek”.

 

Erőnk fejleszthető, de nem a végletekig. Átlagteljesítményünk (ami erősen edzettség függvénye) 150 W környékén mozog, ami még arra is kevésnek tűnik, hogy a tervező az olyan kis akadályokkal is foglalkozzon, mint légellenállás, súrlódási veszteségek, gördülési ellenállás, stb. A gyakorlat azonban mégis mást mutat, úgy tűnik, hogy minden egyes kis változtatásnak szerepe lehet. A kis változtatások hatása megfelelő tervezés esetén egymást erősítheti, ami a gyakorlatban azt teszi lehetővé, hogy távolabbra jussunk, gyorsabban haladjunk, vagy kevesebb energiát használjunk fel.

 

A természeti törvények adottak. A felhasználó edzettségi szintjére is kevés hatást gyakorolhatunk. A mi munkánk az, hogy ahol lehet, könnyítsük az előrehaladást a bringásnak, hogy a kerékpározás valóban élmény legyen. Ezért sorra vettük a tényezőket, amelyek befolyásolhatják haladásunkat, így a kerékpárok geometriáját optimális módon tudtuk megtervezni.

 

  • Kényelmes legyen, de ezt ne a légellenállás növelésével érjük el.
  • Merev hajtáslánccal rendelkezzen, de ez ne menjen a kényelem rovására.
  • Kis légellenállású legyen, de mindezt ne a földön fekve érjük el, ami forgalomban igen veszélyes lehet.
  • Minél inkább testre szabható legyen, de ez ne korlátozza a kerékpár használati értékét.

 

A feltételrendszer a végtelenségig folytatható, de már ezekből is látható, hogy nincs könnyű dolga a tervezőnek, mert az egyes követelmények sokszor egymásnak ellentmondanak. Így könnyen észrevehető, hogy ideális megoldást nem fogunk találni, de az optimális annál nagyobb bizalommal keresendő.

 

Mi mindenesetre bízunk benne, hogy elértük célunkat és olyan kerékpárt tudunk az érdeklődőknek kínálni, mellyel a bringázás valóban élmény lehet. Véleményed bennünket is érdekel, ha teheted, gyere el hozzánk és próbáld ki termékeinket!

http://carbonrecumbent.com/ | Telefon: +36 88 451 648 +36 88 451 249 Fax: +36 88 597 130