...egyszerűség, szépség, teljesítmény...

hu  en

Anyagok és technológiák

 

Egy szerkezet alapvető fizikai tulajdonságait a felhasznált alapanyag határozza meg. Ez a kerékpárok esetében sincs másképp. Az elsődleges tervezési szempont a súlycsökkentés a merevségi tulajdonságok megtartása mellett. A súlycsökkentés a felhasznált alapanyag fajsúlycsökkentésével megvalósítható. A szálerősített műanyagok fajsúlya általában alacsonyabb, mint a fémeké, rugalmassági modulusuk pedig nem kevesebb, így érdemes műanyagokból építkezni.

 

A merevség egy sokkal összetettebb kérdés, mivel a túlzott merevség a kényelem rovására mehet. A merevségre viszont szükség van a hajtásláncnál, mivel a túl lágy rendszer hajtásveszteségei túl nagyok lennének. A látszólag paradox feltételrendszerre nincs megoldás, de a szálerősített műanyag rendszerek anizotrópiája ebben az esetben kedvező hatású lehet.

 

Arra törekedtünk, hogy a láncban ébredő erőt a váz „kifeszítse”, így a pedálon ható erő a kereket hajtja és nem a vázat hajlítja. Ennek érdekében a vázban a lánccal párhuzamos elemi szálirányt alkalmaztunk és a villanyak-hajtómű távolságot is a lehető legrövidebbre csökkentettük. Függőleges irányban viszont kevesebb az erősítés, így ebben az irányban a váz könnyebben hajlik. Ez a mozgás pedig felveszi az út kisebb egyenetlenségeit fenntartva a merev vázrendszertől elvárható maximális komfortérzetet tekerés közben.

 

Vázaink, villáink, üléseink és kormányaink is karbonszálas kompozitból készülnek. A különböző termékeknél különböző technológiák alkalmazásával találtuk meg az optimális merevség és ár arányt. Felhasznált technológiáink közé tartozik a fröcsöntés, kézi laminálás, tekercselés, illetve vákuumos és nyomásos kompozit készítési technológiák

http://carbonrecumbent.com/ | Telefon: +36 88 451 648 +36 88 451 249 Fax: +36 88 597 130